Tel : 05-527 7777, 05-526 5476, 05-526 5477, 05-527 5597 Fax : 05-527 0702 ilpipoh@jtm.gov.my

SOALAN LAZIM 

1. Dimanakah saya boleh membuat permohonan kemasukan dan bila?

Pengambilan ke ILP IPOH dibuat dua (2) kali setahun iaitu pada bulan Januari dan bulan Julai. Permohonan adalah secara Aplikasi Atas Talian (online) di Laman Web JTM (www.jtm.gov.my/online) bagi sesi kemasukan Januari dan di Laman Web UPU, Jabatan Pengajian Tinggi (http://upu.moe.gov.my) bagi sesi kemasukan Julai. Bagi permohonan melalui Laman Web UPU, pemohon dikehendaki membeli nombor unik ID di Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan harga RM10.60 melalui kaunter BSN, ATM atau SMS Banking.

2. Adakah bidang kemahiran yang dijalankan ini diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran?

Ya, semua kursus yang dijalankan di ILP IPOH diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK – nama dulu MLVK) dan satu bonus tambahan kepada mereka yang mengikuti latihan di ILJTM dimana terdapat penambahan terhadap subjek – subjek yang diajar supaya pelajar berkenaan lebih bersedia untuk menghadapi dunia pekerjaan kelak.

3. Berapakah jangkamasa untuk mengikuti latihan tersebut?

Jangkamasa yang ditetapkan adalah antara 2 tahun hingga 2 tahun 3 bulan. Namun ia bergantung kepada program yang ingin diikuti.

4. Berapakah had umur untuk mengikuti latihan di ILP IPOH?

ILP IPOH, pada dasarnya tidak menetapkan sebarang had umur untuk memboleh semua masyarakat untuk mengikuti latihan di ILP IPOH, sesuai dengan slogan pembelajaran sepanjang hayat. Namun demikian oleh kerana beberapa sebab tertentu seperti pemberian pinjaman dan sebagainya maka penetapan umur perlu di tetapkan iaitu antara 17 tahun hingga 35 tahun (bergantung kepada program yang ingin diikuti). Namun demikian, mereka yang tidak layak dengan had umur berkenaan masih boleh lagi mengikuti latihan dalam beberapa program seperti latihan jangka pendek yang ada ditawarkan di ILP IPOH.

5. Adakah lepasan ILP IPOH ini boleh melanjutkan pelajaran?

Ya, lepasan pelajar dari ILP IPOH berpeluang untuk meneruskan latihan mereka samada di ILJTM sendiri ataupun di institusi latihan lain yang menawarkan kursus berteraskan kemahiran.

6. Adakah kursus – kursus yang dijalankan menjamin pekerjaan?

Kesemua kursus – kursus yang dijalankan adalah berdasarkan kepada standard latihan yang ditetapkan oleh JPK. Kursus – kursus yang dijalankan juga sesuai untuk pekerjaan di sektor swasta (industri). Mengikut statistik kami, menunjukkan sejumlah 80 % dari lepasan ILJTM berjaya mendapatkan pekerjaan selepas 6 bulan tamat latihan dalam pelbagai sektor industri yang ada.

7. Apakah jenis kursus – kursus yang dijalankan di ILP IPOH?

ILP IPOH menawarkan 11 kursus kemahiran dalam pelbagai bidang antaranya Kursus Teknologi Seramik, Kursus Teknologi Foundri, Kursus Teknologi Fabrikasi Logam (Minyak & Gas), Kursus Teknologi Kimpalan, Kursus Teknologi Penyenggaraan Mekanikal, Kursus Teknologi Elektrik, Kursus Teknologi CADD Mekanikal (Pembuatan), Kursus Teknologi Penyejukbekuan & Penyamanan Udara, Kursus Teknologi Pembuatan (Perkakasan – Die) & Diploma Teknologi CADD Mekanikal (Pembuatan)

Skip to content